The optimization of sample treatment for spectral karyotyping with applications for human tumour cells

Varování

Publikace nespadá pod Lékařskou fakultu, ale pod Přírodovědeckou fakultu. Oficiální stránka publikace je na webu muni.cz.
Název česky Optimalizace zpracování preparátů pro spektrální karyotypování s využitím pro lidské nádorové buňky
Autoři

LOJA Tomáš KUGLÍK Petr OLTOVÁ Alexandra ŠMUHAŘOVÁ Petra ZITTERBART Karel BAJČIOVÁ Viera VESELSKÁ Renata

Rok publikování 2007
Druh Článek v odborném periodiku
Časopis / Zdroj Cytogenetic and Genome Research
Fakulta / Pracoviště MU

Přírodovědecká fakulta

Citace
Obor Genetika a molekulární biologie
Klíčová slova spectral karyotyping; molecular cytogenetics; aging procedure; protease pretreatment; human tumour cells; neuroblastoma; Wilms' tumour
Popis Spektrální karyotypování (SKY) představuje důležitý metodický přístup v oblasti výzkumu komplexních chromosomálních přestaveb (CCRs) u mnoha typů lidských malignit, u nichž může být obtížná charakterizace pomocí konvenčních pruhovacích technik. Hlavním cílem naší práce byla optimalizace nejdůležitějších kroků při přípravě preparátů pro techniku SKY - tedy procedury zestaršení preparátů a předpůsobení pomocí proteáz - s ohledem na uchování struktury a tvaru chromosomů a na intenzitu hybridizačních signálů. Nejlepší výsledky byly dosaženy pomocí chemického zestaršení s využitím SSC nebo ethalonu v kombinaci s s krátkým předpůsobením trypsinem o vysoké koncentraci. Následně byl navržen výsledný optimalizovaný protokol pro SKY, který je využitelný i pro buňky lidských solidních nádorů. Praktický potenciál optimalizovaného protokolu pro SKY byl demonstrován na příkladu dvou druhů lidských embryonálních nádorů - neuroblastomu a Wilmsova tumoru, u nichž některé typy chromosomálních aberací nebyly detekovatelné pomocí klasických cytogenetických metod.
Související projekty:

Používáte starou verzi internetového prohlížeče. Doporučujeme aktualizovat Váš prohlížeč na nejnovější verzi.

Další info