Vliv polyfenolických extraktů z vinné matoliny a kyseliny gallové na hladiny cholesterolu a leptinu na modelu hypercholesterolemické diety u potkanů

Autoři

ZENDULKA Ondřej ZAHRADNÍKOVÁ Lucia JUŘICA Jan

Rok publikování 2007
Druh Konferenční abstrakty
Fakulta / Pracoviště MU

Lékařská fakulta

Citace
Popis Polyfenolické sloučeniny vykazují širokou škálu biologických účinků, mimo jiné i protektivní účinky na kardiovaskulární systém. Cílem práce bylo připravit ze dvou druhů vinných matolin (odpadní produkt při výrobě révového vína) polyfenolické extrakty a zjistit jejich vliv a vliv kyseliny gallové na hladiny cholesterolu a leptinu na modelu hypercholesterolémie u potkanů. Červený extrakt (z matolin André + Portugal), bílý extrakt (z matolin Rulandské šedé) a kyselinu gallovou jsme podávali intragastricky po dobu 40 dní v dávkách 0,5 mg GAE/kg/den, 5 mg GAE/kg/den a 50 mg GAE/kg/den. Biochemickými metodami byly stanoveny koncentrace celkového cholesterolu, HDL cholesterolu, LDL cholesterolu a leptinu. Jako majoritní polyfenoly jsme v obou extraktech stanovili katechin a epikatechin. Prokázali jsme statisticky významné zvýšení hladin celkového cholesterolu v plazmě u všech sledovaných skupin kromě skupiny s dávkou červeného extraktu 50 mg GAE/kg/den oproti skupině kontrolní (p<0,01). Hladiny HDL cholesterolu byly zvýšeny u skupin s dávkou červeného extraktu 0,5 a 5 mg GAE/kg/den. Změny v koncentracích leptinu se projevili pouze u skupiny s dávkou červeného extraktu 50 mg GAE/kg/den, u které jsme zjistili snížení oproti kontrole (p<0,05). Extrakt z červených matolin působil hypolipidemicky a v nejvyšší dávce snižoval sérové hladiny leptinu.

Používáte starou verzi internetového prohlížeče. Doporučujeme aktualizovat Váš prohlížeč na nejnovější verzi.

Další info