VLIV POLYFENOLICKÝCH LÁTEK NA AKTIVITU ENZYMATICKÉHO SYSTÉMU CYP450

Logo poskytovatele
Autoři

ZENDULKA Ondřej ZAHRADNÍKOVÁ Lucia JUŘICA Jan TOTUŠEK Jiří

Rok publikování 2008
Druh Článek ve sborníku
Konference CD Kvalita moravských a českých vín, Sborník Příspěvků
Fakulta / Pracoviště MU

Lékařská fakulta

Citace
Obor Farmakologie a lékárnická chemie
Klíčová slova cytochrome P450; trans-revseratrol; quercetin; perfused rat liver
Popis Polyfenolické látky, které jsou obsaženy prakticky ve všech rostlinách, a tedy i ve vinné révě a z ní připravovaném révovém víně, vykazují u člověka celou řadu protektivních biologických účinků. V předkládané práci jsme sledovali vliv polyfenolů (trans-resveratrol, kvercetin) a pohlaví na metabolickou aktivitu enzymatického systému cytochromu P450 u potkana. Cytochrom P450 (CYP450) je jedním z hlavních biotransformačních enzymatických systémů. Podílí se na metabolismu řady endo- i exogenních substrátů včetně léčiv. Aktivita CYP450 je závislá na mnoha faktorech a může být měněna vlivem xenobiotik. V naší práci jsme sledovali na modelu izolovaných perfundovaných jater aktivitu izoformy 1A2, která je spojována s přeměnou prokarcinogenních a promutagenních látek na aktivní formy. Zjistili jsme vyšší metabolickou aktivitu izoformy 1A2 u samic než u samců. Samotný trans-resveratrol neměl na aktivitu CYP1A2 vliv, ale zesiloval mezipohlavní rozdíly v metabolizaci. Po aplikaci kvercetinu jsme zjistili sníženou metabolickou aktivitu stejného enzymu.
Související projekty:

Používáte starou verzi internetového prohlížeče. Doporučujeme aktualizovat Váš prohlížeč na nejnovější verzi.

Další info