Constituents and Antimicrobial Properties of Blue Honeysuckle: A Novel Source for Phenolic Antioxidants

Název česky Antimikrobiální vlastnosti plodů zimolezu: nový zdroj fenolových antioxidantů
Autoři

PALÍKOVÁ Irena HEINRICH Jan BEDNÁŘ Petr MARHOL Petr KŘEN Vladimír CVAK Ladislav VALENTOVÁ Kateřina RŮŽIČKA Filip HOLÁ Veronika KOLÁŘ Milan ŠIMÁNEK Vilím ULRYCHOVÁ Jitka

Rok publikování 2008
Druh Článek v odborném periodiku
Časopis / Zdroj Journal of Agricultural and Food Chemistry
Fakulta / Pracoviště MU

Lékařská fakulta

Citace
Obor Mikrobiologie, virologie
Klíčová slova Lonicera caerulea var. kamtschatica; nutrition analyses; lipids; sugars; organic acids; anthocyanins; antimicrobial effect
Popis Plody Lonicera caerulea L. (blue honeysuckle; Caprifoliaceae) a jeho fenolické frakce byly analyzovány pomocí HPLC and GC-MS. Celkový obsah anthokyaninů byl zjištěn pomocí metody pH differential absorbance a alifatické kyseliny pomocí kapilární elektroforézy. mu LC-MS/MS byl použit pro stanovení cyanidin-3-glukosid (hlavní anthocyanin), 3,5-diglukosid, a 3-rutinosid, paeonidin-3-glukosid, 3,5-diglukosid, a 3-rutinosid, delphinidin-3-glukosid, a 3-rutinosid, pelargonidin-3-glucosid, 3,5-diglukosid, a 3-rutinoside, quercetin, její 3-glukoside, a 3-rutinosid, epikatechin, protokatechuová, gentisová, ellagová, ferulová, kávová, chlorgennová a kumarová kyselina. Plody i jejich fenolickáé frakce účinně redukovaly tvorbu biofilmu i adhezi Candida parapsilosis, Staphylococcus epidermidis, Escherichia coli, Enterococcus faecalis a Streptococcus mutans na umělé povrchy.

Používáte starou verzi internetového prohlížeče. Doporučujeme aktualizovat Váš prohlížeč na nejnovější verzi.

Další info