Charakteristika izolátů Listeria monocytogenes z mléčných výrobků

Varování

Publikace nespadá pod Lékařskou fakultu, ale pod Přírodovědeckou fakultu. Oficiální stránka publikace je na webu muni.cz.
Autoři

GELBÍČOVÁ Tereza ŠŤÁSTKOVÁ Zora POSPÍŠILOVÁ Markéta KARPÍŠKOVÁ Renata

Rok publikování 2008
Druh Článek v odborném periodiku
Časopis / Zdroj Veterinářství
Fakulta / Pracoviště MU

Přírodovědecká fakulta

Citace
Popis Cílem této práce bylo provést typizaci L. monocytogenes izolovaných z mléčných výrobků a na základě získaných charakteristik L. monocytogenes potvrdit perzistenci těchto kmenů v prostředí mlékárenských podniků. Celkem bylo testováno 102 L. monocytogenes izolovaných ze vzorků odebraných, buď u výrobce, nebo v tržní síti České republiky. Serotypizace byla provedena sklíčkovou aglutinací, jejíž výsledky byly potvrzeny pomocí multiplex PCR a restrikční analýza metodou pulzní gelové elektroforézy (PFGE). Rezistence k antimikrobiálním látkám byla stanovována pomocí diskové difúzní metody. U 86 izolátů (84 %) byl prokázán serotyp 1/2a a u 16 izolátů (16 %) serotyp 1/2b. Všechny izoláty vykazovaly citlivost ke všem testovaným antimikrobiálním látkám, s výjimkou oxacilinu, cefotaximu a sulfonamidů. Metodou makrorestrikční analýzy bylo detekováno třináct různých pulzotypů. Tento fakt odhaluje značnou heterogenitu L. monocytogenes patřících k serotypům 1/2a a 1/2b. Kmeny stejného původu vždy patřily k jednomu nebo několika specifickým klonům. Přítomnost shodných klonů L. monocytogenes specifických pro jednotlivé výrobky vyšetřované v průběhu několika let poukazuje na možný výskyt perzistentních kmenů v příslušných mlékárenských podnicích.

Používáte starou verzi internetového prohlížeče. Doporučujeme aktualizovat Váš prohlížeč na nejnovější verzi.

Další info