HLA-G a HLA-E konotují protichůdný prognostický význam u karcinomu ledviny: HLA-E funguje kontraintuitivně k pT stadiu, Fuhrmannové jadernému gradingu a prognóze. Možné implikace pro imunoterapii.

Logo poskytovatele

Varování

Publikace nespadá pod Lékařskou fakultu, ale pod Středoevropský technologický institut. Oficiální stránka publikace je na webu muni.cz.
Autoři

KŘEN Leoš DOLEŽEL Jan ČAPÁK Ivo PACÍK Dalibor POPRACH Alexandr LAKOMÝ Radek ILIEV Robert RÉDOVÁ Martina FABIAN Pavel KŘENOVÁ Zdenka SLABÝ Ondřej

Rok publikování 2012
Druh Konferenční abstrakty
Fakulta / Pracoviště MU

Středoevropský technologický institut

Citace
Popis Neklasické humánní leukocytární antigeny G a E (HLA-G a HLA-E) byly původně považovány za specifické pouze pro extravilózní trofoblast: prvotně popsaná funkce spočívala v protekci fetálního semiallogeneického graftu před mateřskou allorekognicí (“pregnancy sentinels“). Nyní je známo že HLA-G a HLA-E mají mnoho imunoregulačních funkcí. HLA-G je využívána četným malignitami pro svoje imunotolerogenní resp. imunosuperesívní charakteristiky. Funkce imunomodulační molekuly HLA-E je komplexnější: jde o molekulu s duální funkcí v závislosti na obsazovaných receptorech na NK buňkách. Tato molekula může působit jak imunoaktivačně, tak imunotolerogenně/imunosupresivně. Karcinom z renálních buněk (RCC) je charakterizován svou rezistencí na radioterapii a/nebo chemoterapii, ale na druhé straně je to jeden z tumorů který je imunogenní – je schopen stimulovat protinádorovou odpověď.
Související projekty:

Používáte starou verzi internetového prohlížeče. Doporučujeme aktualizovat Váš prohlížeč na nejnovější verzi.

Další info