Informace o projektu
Charakterizace regulačních mechanizmů sestřihu mRNA ve skrytých donorových místech sestřihu

Kód projektu
GF24-11219K
Období řešení
4/2024 - 3/2027
Investor / Programový rámec / typ projektu
Grantová agentura ČR
Fakulta / Pracoviště MU
Lékařská fakulta
Spolupracující organizace
National Institute of Chemistry

V posledních letech se ukázalo, že kryptická místa sestřihu mohou hrát důležitou roli při regulaci sestřihu RNA, a zprostředkovaně i celé genové exprese. Mnoho takových regulačních míst je třeba ještě objevit a prozkoumat mechanismy jejich působení. Tento projekt je zaměřen na tzv. decoy 5' sestřihová místa (d-5'ss). Ta obsahují konsenzuální sekvenci 5' sestřihových míst a umožňují sestavení spliceosomu. Budou zkoumány dva hypotetické způsoby jejich působení. Pokusíme se určit podíl d-5'ss, které sestavují neproduktivní spliceozomální komplexy, které soutěží s rozpoznáváním blízkých kanonických sestřihových míst a zpomalují jejich sestřih. Zadruhé určíme typy d-5'ss, které jsou štěpeny prostřednictvím sestřihové reakce, ale výsledná RNA je poté degradována. V poslední řadě budeme zkoumat vliv reprezentativních d-5'ss na dynamiku exprese a lokalizaci transkriptů produkovaných z odpovídajících genů během diferenciace neuronů.

Cíle udržitelného rozvoje

Masarykova univerzita se hlásí k cílům udržitelného rozvoje OSN, jejichž záměrem je do roku 2030 zlepšit podmínky a kvalitu života na naší planetě.

Cíl udržitelného rozvoje č.  3 – Zdraví a kvalitní život Cíl udržitelného rozvoje č.  5 – Rovnost mužů a žen Cíl udržitelného rozvoje č.  17 – Partnerství ke splnění cílů

Používáte starou verzi internetového prohlížeče. Doporučujeme aktualizovat Váš prohlížeč na nejnovější verzi.

Další info