Varianta v genu CYCS způsobující trombocytopenii 4 zvyšuje kaspázovou aktivitu.

Logo poskytovatele

Varování

Publikace nespadá pod Lékařskou fakultu, ale pod Středoevropský technologický institut. Oficiální stránka publikace je na webu muni.cz.
Autoři

ŠTIKA Jiří VRZALOVÁ Zuzana STAŇO KOZUBÍK Kateřina PEŠOVÁ Michaela PALUŠOVÁ Veronika DOSTÁLOVÁ Lenka BLAHÁKOVÁ Ivona RADOVÁ Lenka SEDLÁKOVÁ Petra SONNEK Radim ŠMÍDA Michal POSPÍŠILOVÁ Šárka DOUBEK Michael

Rok publikování 2023
Druh Konferenční abstrakty
Fakulta / Pracoviště MU

Středoevropský technologický institut

Citace
Přiložené soubory
Popis Vrozené trombocytopenie jsou heterogenní skupinou vzácných onemocnění. Vznikají v důsledku genetických variant ve více než 40 genech účastnících se megakaryopoézy a trombopoézy včetně genu CYCS kódujícího cytochrom c (Cysc). Cysc se rovněž účastní buněčného dýchání a aktivace kaspáz, a tím iniciace apoptózy. Doposud bylo popsáno šest různých variant vv genu CYCS způsobujících mírnou formu onemocnění - trombocyxtopenii typu 4. Zde uvádíme variantu NP_061820.1:p(Thr2%Ile) v genu CYCS identifikovanou celoexonovým sekvenováním a její funkční dopad. Varianta segreguje s trombocytopenií ve třech generacích u čtyř členů české rodiny. Pomocí technologie CRISPR/Cas9 byl u lidské megakaryoblastické buněčné linie MEG-01 gen CYCS geneticky modifikován na identifikovanou variantu p.(Thr20Ile). Následně byl sledován vliv na 1) expresi Cycs genu metodou western blot a na 2) mitochondriální aktivitu pomocí testu XFp Cell Mito Stress Test Kit na přístroji Seahorse, 3) aktivaci kaspáz metodou založenou na luminiscenci a průtokovou cytometrii (FCM), 4) expresi povrchových antigenů (FCM) a 5) ploidií (FCM).
Související projekty:

Používáte starou verzi internetového prohlížeče. Doporučujeme aktualizovat Váš prohlížeč na nejnovější verzi.

Další info